The Animals


The Animals te boeken bij www.kwekel-evenementen.nlThe Animals met leadsinger Eric Burdon en keyboardman Alan Price hadden in 1964 een grandioze millionseller met The House of the Rising Sun.
Daarna behaalden ze het ene succes na het andere, maar een tweede single millionseller zat er blijkbaar niet in.

Songs als Baby Let Me Take You Home, Im Crying, Dont Let Me Be Misunderstood, Weve Gotta Get Out of This Place en vooral House of the Rising Sun bewijzen het: The Animals behoren tot het selecte groepje bands die hun stempel drukten op de golden sixties.
Ze maakten deel uit van de Britse beatexplosie van begin jaren 60.
The Animals te boeken bij www.kwekel-evenementen.nl
De blikvanger van The Animals was zanger Eric Burdon, een klein mannetje met een gigantische stem, maar het muzikale genie achter de groep was onmiskenbaar Alan Price.
Price vormde in 1961 in Newcastle, samen met bassist Chas Chandler, drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo.
De bandleden kenden elkaar van school of uit het kleine jazz- en bluescircuit van Newcastle.
Toen een jaar later Eric Burdon er als zanger bijkwam, veranderde men de naam in The Animals.
De uitzonderlijke stem van Burdon plaatste hem al snel op de voorgrond.

Hun eerste single, Baby let me take you home, was echter een middle-of-the road popnummer, dat de band nooit live heeft willen spelen. Het nummer kwam op 16 april 1964 uit, maar geraakte in Engeland niet verder dan de 21ste plaats.
The Animals te boeken bij www.kwekel-evenementen.nlTwee maanden later volgde hun bewerking van de traditional House of the Rising Sun en daarmee stootten ze direct door naar de eerste plaats, ook in de Verenigde Staten, waar het nummer echter, zonder medeweten van de band, in een sterk bekorte versie werd uitgebracht.
Het nummer viel op door het karakteristieke gitaarintro en door het feit dat het zes minuten duurde, hoewel daar in de VS ruim de helft af ging.
 
De opvolgers I'm crying, het Nina Simone-nummer Don't let me be misunderstood, Boom Boom en Sam Cookes Bring it on home to me deden het iets minder goed, maar de groep had wel zijn naam definitief gevestigd.
The Animals te boeken bij www.kwekel-evenementen.nl
Het succes eiste ook zijn tol.
De band werd door het management in een strak schema de weg op gestuurd en toerde door het Verenigd Koninkrijk, de rest van Europa en de Verenigde Staten.
Als zanger kwam Burdon steeds meer in het centrum te staan.
Muzikale meningsverschillen, maar ook een vliegangst deden Price in de zomer van 1965 besluiten de groep te verlaten.

Met zijn nieuwe formatie, 'The Alan Price Set' ging hij een heel andere weg in en scoorde hij grote hits als I Put a Spell on You (1966), het Randy Newman-nummer Simon Smith & His Amazing Dancing Bear (1967) en Don't Stop The Carnival (1968.
Menigeen dacht dat met het vertrek van Price een einde zou aan komen de successen maar de hits bleven  komen: We've gotta get out of this place en It's my life stonden wekenlang in de top tien.

Tijdens een televisieoptreden in de Verenigde Staten stortten zowel Burdon als Chandler in.
In mei 1966 brachten The Animals nog Don't bring me down uit, dat de laatste hit voor de band werd.
In september gingen de vijf uiteen.
The Animals te boeken bij www.kwekel-evenementen.nlIn 1975 kwamen de vijf oorspronkelijke Animals toch weer bijeen om, in de studio's van Chas Chandler, intussen een succesvol manager en producer, een nieuw album op te nemen.
Dit Before we were so rudely interrupted kwam pas in 1977 uit en bevatte twaalf nummers die naadloos aansloten bij het geluid dat de groep tien jaar eerder kenmerkte.
Hoewel het album door de pers goed werd ontvangen, reageerde het publiek lauw.
Dat was anders toen in 1983 het album Ark verscheen, waarop deze zelfde Animals een wat moderner geluid aansloegen.
Het nummer The Night was goed voor een bescheiden hit notering en de band ging, voor het eerst in zeventien jaar, op tournee.
Naar aanleiding van die tournee verscheen in 1984 een live-album.

The Animals maakten naam door hun wilde podium act.
Dat was 50 jaar geleden en ze sinds die tijd zijn ze wel een beetje rustiger geworden, maar hun muziek heeft niets van zijn kracht verloren.
Nu na 50 jaar, de legende bestaat nog steeds ...hoewel de band is veranderd, de nummers blijven eeuwig.

Info and/or bookings:  + 31 181 324310  or mailto: info@kwekel-evenementen.nl